ИЗЛОЖЕНИЕ

Вярвам, че Изкуството във всичките му форми притежава силата да предизвиква и поражда вълнение, радост, и възторг в духа, и сетивата както на тези, които са отворени към него, така и на тези, чийто рецептори привидно не са подготвени да възприемат неговите проявления. Затова, отговорноста на хората занимаващи се със създаването на Изкуство е двойно по-голяма и техният труд е двойно по-необходим, и съществен. Затова и смятам, че да си художник, композитор, музикант, поет, режисьор, архитект и т.н. е по-скоро призвание, и привилегия, отколкото професия и кариера.
Тихомир Величков        

КРИТИКА

  Изкуството на Тихомир Величков е съчетание от самостойна пластическа форма, дизайнерско решение и силен индивидуален почерк.
 Тихомир Величков завършва специалност дърворезба в Националната Художествена Академия през 1996 година. Зад гърба си има две самостоятелни представяния и множество участия в общи изложби. Интересни са и неговите участия в колектив от дизайнери, и архитекти при цялостното оформление на различни интериорни пространства.
 Авторът търси и експериментира. Пластичните му превъплащения са в посока на изследване на различни стилове, еклектично пречупени през съвременното виждане и лично възприятие. Една голяма част от неговите декоративни мебели и маси са самостоятелни решения за интериор, които силно впечатляват с техническата си изтънченост , но истинското им очарование се разкрива чрез невероятната сила на дървото и топлината, която излъчва. С комбинацията от различни материали, пластиките му декоративно допълват средата и й придават нов поглед.
 Тихомир Величков е автор с подчертано индивидуален почерк. Той е ориентиран по-скоро към едно цялостно осмисляне и извеждане на формата. Силуетната линия е водеща в неговото творчество, понякога тя е доведена до степен на знаковост. Неговите декоративни масички, поставки, манекени за дрехи, са функционални и същевременно въздействат като самостоятелни пластики. В тях той изгражда формите, като смесва различни материали - съчетанието от фактурата на дървото с месинг, стъкло, а понякога и керамика.
 Пластичните му идеи съчетават заемки от различни стилове, без доминанта и директно копиране на детайли, а по-скоро пречупени през едно съвременно усещане за стил и уют.
 Мебелите на Тихомир Величков са инспирирани от смесването на символи от древни култури. Използваните от него детайли, довеждат до ново усещане за формата и стилно изграждане на цялостно интериорно решение.
Диана Драганова, изкуствовед.

Copyright © 2008 / Съдържанието на тази уеб страница е предназначено единствено за публично ползване. Всички печатни и авторски права са притежание на Тихомир  Величков  / Саунд Amon Tobin/ Уеб дизайн T / България, София 1202, улица Панагюрище 22 /